Wykonanie
Dzisiejsza propozycja deseru powstała w oparciu o przepis znaleziony na stronie z cudownie smacznymi przepisamihttp://www.mojewypieki.com/Zastanawiałam się ostatnio, co by tu „wyczarować”siostrze na urodziny zamiast kwiatka…Przeglądając Internet w poszukiwaniu ciekawych inspiracji,natknęłam się na w/ w stronę z cudnymi przepisami.Wybór ciacha nie był łatwy, ponieważ wszystkie propozycje są tam bardzo kuszące(tym bardziej dla mnie, potrafiącej się najeść już samymi oczami :P).Za sprawą dużej ilości ostatnio zakupionego
serka mascarponeskusiłam się na kopiec kreta.Ciasto wymaga odrobinę wprawy i należy po nim spodziewać się „małego” bałaganu w kuchni, którego powodem są wszechobecne
ciasteczka oreoJednak jego wygląd i przede wszystkim niebiański smak rekompensująwszelkie utrudnieniaZanim przejdę do składników i sposobu przygotowania ciasta,chciałam wspomnieć, że zgodnie ze znalezionym przepisem spód do tego deseru należy przygotowywać w formie do tarty o średnicy 25 cm.Moja próba wyjęcia
spodu z oreo, z tej formy w jednym kawałkuokazała się wielką tragedią, dlatego czym prędzej ponownie uformowałam spód w formie do pieczenia
biszkoptu.Wyszło idealnie i dzięki temu ciasto się łatwo nakładało na talerzyki.Mniej sprawnym osobom w tego typu eksperymentach z
ciastkami oreo,proponuję od samego początku swoją przygodę z kopcem kreta rozpocząć w tortownicy.Potrzebujemy:600 g
ciastek oreo70 g
masła7
bananówsok z połowy
cytryny500 ml
śmietany kremówki 36 %250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegotabliczka
gorzkiej czekolady startej na grubych oczkachlistki świeżej
mięty i plasterki
cytryny do ozdobySposób przygotowania:350 g
ciastek oreo miksujemy w malakserze razem z
masłemdo uzyskania jednolitej, wilgotnej konsystencji.Uzyskaną w ten sposób masę przekładamy do formy na
biszkopt(dla bardziej wprawionych formy do tarty) i mocno ugniatamy.Wkładamy na pół godziny do lodówki.W tym czasie przystępujemy do wykonania masy z
mascarpone i kremówki.Do miksera wlewamy
śmietanę i miksujemy na najwyższych obrotachstopniowo dodając
serek mascarpone.Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i ekstrakt
waniliowy.Kiedy masa będzie już gęsta dodajemy startą
czekoladę i delikatnie mieszamy ją szpatułką.Na wyjęty z lodówki spód z oreo (zdejmujemy boki z formy do
biszkoptu lub wyjmujemy z formy do tarty) układamy obrane
banany (w całości) i skrapiamy je
sokiem z cytryny.Na tak ułożone
banany wykładamy przygotowaną białą masę i formujemy z niej kopczyk.Pozostałe
ciastka oreo miksujemy w pył i posypujemy nim nasz kopiec.Wkładamy na kilka godzin do lodówki.Najlepiej jest ciasto przygotować dzień przed podaniem.Łatwiej się nakłada i jest bardziej wilgotne.Przed samym podaniem ozdabiamy listkami świeżej
mięty i plastrami
cytryny.Smacznego
Brak powiązanych wpisów.