ßßß Cookit - przepis na kopiec kreta… bez pieczenia…

kopiec kreta… bez pieczenia…

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja deseru powstała w oparciu o przepis znaleziony na stronie z cudownie smacznymi przepisami
http://www.mojewypieki.com/
Zastanawiałam się ostatnio, co by tu „wyczarować”
siostrze na urodziny zamiast kwiatka…
Przeglądając Internet w poszukiwaniu ciekawych inspiracji,
natknęłam się na w/ w stronę z cudnymi przepisami.
Wybór ciacha nie był łatwy, ponieważ wszystkie propozycje są tam bardzo kuszące
(tym bardziej dla mnie, potrafiącej się najeść już samymi oczami :P).
Za sprawą dużej ilości ostatnio zakupionego serka mascarpone
skusiłam się na kopiec kreta.
Ciasto wymaga odrobinę wprawy i należy po nim spodziewać się „małego” bałaganu w kuchni, którego powodem są wszechobecne ciasteczka oreo
Jednak jego wygląd i przede wszystkim niebiański smak rekompensują
wszelkie utrudnienia
Zanim przejdę do składników i sposobu przygotowania ciasta,
chciałam wspomnieć, że zgodnie ze znalezionym przepisem spód do tego deseru należy przygotowywać w formie do tarty o średnicy 25 cm.
Moja próba wyjęcia spodu z oreo, z tej formy w jednym kawałku
okazała się wielką tragedią, dlatego czym prędzej ponownie uformowałam spód w formie do pieczenia biszkoptu.
Wyszło idealnie i dzięki temu ciasto się łatwo nakładało na talerzyki.
Mniej sprawnym osobom w tego typu eksperymentach z ciastkami oreo,
proponuję od samego początku swoją przygodę z kopcem kreta rozpocząć w tortownicy.
Potrzebujemy:
600 g ciastek oreo
70 g masła
7 bananów
sok z połowy cytryny
500 ml śmietany kremówki 36 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
tabliczka gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
listki świeżej mięty i plasterki cytryny do ozdoby
Sposób przygotowania:
350 g ciastek oreo miksujemy w malakserze razem z masłem
do uzyskania jednolitej, wilgotnej konsystencji.
Uzyskaną w ten sposób masę przekładamy do formy na biszkopt
(dla bardziej wprawionych formy do tarty) i mocno ugniatamy.
Wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przystępujemy do wykonania masy z mascarpone i kremówki.
Do miksera wlewamy śmietanę i miksujemy na najwyższych obrotach
stopniowo dodając serek mascarpone.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Kiedy masa będzie już gęsta dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy ją szpatułką.
Na wyjęty z lodówki spód z oreo (zdejmujemy boki z formy do biszkoptu lub wyjmujemy z formy do tarty) układamy obrane banany (w całości) i skrapiamy je sokiem z cytryny.
Na tak ułożone banany wykładamy przygotowaną białą masę i formujemy z niej kopczyk.
Pozostałe ciastka oreo miksujemy w pył i posypujemy nim nasz kopiec.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Najlepiej jest ciasto przygotować dzień przed podaniem.
Łatwiej się nakłada i jest bardziej wilgotne.
Przed samym podaniem ozdabiamy listkami świeżej mięty i plastrami cytryny.
Smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/07/25/kopiec-kreta-bez-pieczenia