Wykonanie
Wrzesień 30, 2015Spaghetti z
dynią i
chilliDynia to zacne warzywo. Świetnie sprawdza się w daniach prostych, jak i wykwintnych. Kiedy tylko pojawia się w sklepach, w mojej głowie powstają różne transformacje tej ‚pomarańczowej piłki’. Była już zupa, była i
tarta, czas na
makaron :) Dziś prezentuję Wam
dynię w pikantnej odsłonie z
chilli i włoskim
salami. Danie szybkie w przygotowaniu, ale gwarantujące przyjemne doznania smakowe. Zatem do dzieła!(więcej…)
Wrzesień 26, 2015Penne alfredo(więcej…)
Wrzesień 24, 2015
Kurczak zapiekany z
serem pleśniowym i
gruszkąDzisiaj pomysł na nieco bardziej wykwintne danie. Najlepsze do zrobienia w weekend albo na przyjęcie dla gości. Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu, niemniej na długo pozostaje w pamięci :)(więcej…)
Wrzesień 21, 2015Tajskie
curry z
kurczakiemPrzepis ten dedykuję Ewie, od której dostałam oryginalne pasty
curry z Tajlandii :) Ewcia w ubiegłym roku odbyła kilkumiesięczną podróż po Azji i tam nabyła owe smakołyki. Pałeczki, które są na zdjęciu również otrzymałam w prezencie. No ale to rzeczy, a właściwie do przepisu. Dzisiaj tajskie
curry z
kurczakiem i
ananasem. Danie dość pikantne, ale zachwycające bogactwem smaku. Zatem do dzieła!(więcej…)
Wrzesień 16, 2015Krem z dyni z chorizoKiedy przyszła jesień? ;) To już rok, odkąd prowadzę bloga zasmakowana.pl! Całkiem nieźle. Co prawda miałam ostatnio dość sporo innych obowiązków związanych m.in z rozwojem swojej działalności szkoleniowej, niemniej postanowiłam, że muszę sobie narzucić rygor odwiedzania i tego bloga i regularne publikowanie moich nowych potraw, bo gotowania oczywiście nie zarzuciłam ;) Co więc dzisiaj wrzucam na ‚ruszt’? Jest jesień, a w warzywniakach rządzi
dynia! Postanowiłam przedstawić Wam dzisiaj przepis na krem z dyni z kuminem i chorizo :) Będzie pysznie!(więcej…)
Czerwiec 3, 2015Pieczony
łosoś z
batatamiOstatnio stałam się wielką fanką
pieczonych mięs, w tym ryb. A stało się tak bo odkryłam rękaw do pieczenia :) Trzeba przyznać, że
mięska wychodzą w nim znakomicie.
Mięso nie wysycha i zachowuje w sobie całą esencję. Gorąco więc polecam ten model
pieczenia mięs, tym bardziej, że nie musimy wtedy wciąż doglądać naszej pieczeni i obracać jej co chwilę na drugą stronę. Niemniej do rzeczy :) W związku z moim nowym odkryciem, dziś prezentuję Wam przepis na pieczonego (w rękawie właśnie ;)
łososia z, również pieczonymi,
batatami i surówką z
mango,
ogórkiem i
rzodkiewką – PYCHA!(więcej…)