Wykonanie
Dziś prezentuję przepis na ciut zmodyfikowaną wersję typowego polskiego dania, czyli placków ziemniaczanych. Jako dziecko nie przepadałam za plackami, jednak z
wiekiem doceniłam ich walory smakowe i możliwość kulinarnego eksperymentowania z tą prostą potrawą. Poniższy przepis inspirowany jest pozycją w menu jednej z wrocławskich restauracji, choć jak zwykle dodałam do niego coś od siebie aby go w moim odczuciu udoskonalić.POTRZEBNE SKŁADNIKIPlacki:5-6 dużych
ziemniaków1 duża
cebula1 pęczek
koperku1
jajko6/7 czubatych łyżek
mąki1 płaska łyżeczka
solipieprzDodatki:
śmietanatacka
wędzonego łososiakaparySPOSÓB PRZYGOTOWANIAsurowe
ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać
cebulę, skroić kilka gałązek
koperku i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać
sól,
pieprz,
jajko, wszystko razem wymieszać i stopniowo dodawać
mąkę. Masa nie powinna być, ani za rzadka, ani za gęsta. Następnie rozgrzać na patelni
olej i kłaść na niej uformowaną, w średniej wielkości placuszki, masę. Placki smażyć równomiernie z obu stron dopóki się nie zarumienią,kiedy całą masę przekształcimy już na placki, nakładamy je na talerz, a na nie: łyżkę
śmietany, plaster
łososia, a następnie wszystko posypujemy
koperkiem i
kaparami. VOILA! :)Danie gotowe do testowania kubków
smakowych. Oto, jak w łatwy sposób, z prostego dania można stworzyć całkiem wykwintny posiłek :) SMACZNEGO!