ßßß Cookit - przepis na Pasta

Pasta

nazwa

Wykonanie

Wrzesień 30, 2015
Spaghetti z dynią i chilli
Dynia to zacne warzywo. Świetnie sprawdza się w daniach prostych, jak i wykwintnych. Kiedy tylko pojawia się w sklepach, w mojej głowie powstają różne transformacje tej ‚pomarańczowej piłki’. Była już zupa, była i tarta, czas na makaron :) Dziś prezentuję Wam dynię w pikantnej odsłonie z chilli i włoskim salami. Danie szybkie w przygotowaniu, ale gwarantujące przyjemne doznania smakowe. Zatem do dzieła!
(więcej…)
Wrzesień 26, 2015
Penne alfredo
(więcej…)
Kwiecień 1, 2015
Spaghetti z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Kto nie lubi włoskiej kuchni? :) Pytanie retoryczne… Makarony często goszczą na moim stole. W związku z tym chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować przepis na wykwintne spaghetti z tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Przepis inspirowany jest daniem, które w oryginale nazywane jest spaghetti po sycylijsku. Postanowiłam jednak zmodyfikować odrobinę tę recepturę i stworzyć coś oryginalnego :)
(więcej…)
Grudzień 21, 2014
Spaghetti z łososiem, mango i pietruszką
Uwielbiam niekonwencjonalne połączenia smaków. Ostatnio, jak byłam w sklepie, natchnęło mnie na danie z mango :) Pierwsze wybrałam mango po czym zaczęłam dobierać kolejne składniki, aż w końcu powstał pomysł na spaghetti z łososiem, mango, pietruszką z dodatkiem parmezanu. Wiedziałam, że będzie pysznie :)
(więcej…)
Listopad 14, 2014
Pulpety z łososia w sosie rozmarynowym
Ostatnio miałam wyjątkową ochotę na danie z rozmarynem. Postanowiłam więc zrobić coś nietypowego, co nie gościło jeszcze na moim stole. Zapraszam dziś zatem do skosztowania wyśmienitych pulpetów z łososia w sosie śmietanoworozmarynowym :)
(więcej…)
Wrzesień 1, 2014
Miodowo – balsamiczny kurczak z tagiatelle ze szpinakiem
Viva pasta! Miałam taki okres w życiu, że potrafiłam codziennie jeść makarony. Co prawda nie za dobrze odbijało się to na mojej wadze, ale smak rekompensował wszystko. Dla mnie niesamowitym odkryciem, kiedy pojechałam do Włoch, był fakt, że Włosi, makaron jadają zazwyczaj jako przystawkę (antipasti), a dopiero później na stół wkracza danie główne – czyli jakiś kawałek mięska i na końcu obowiązkowe dolce (słodkie) z espresso. Te kulinarne zwyczaje zawsze wydawały mi się piękne i na swój sposób tworzą porządek życia Włochów. Niemniej do rzeczy. Moja dzisiejsza propozycja to pewna fantazja na temat włoskiej kuchni, niemniej nie odbiegająca znacznie od swoich korzeni :)
(więcej…)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/pasta