Wykonanie
Dawno, dawno temu w odległej galaktyce jadłem taki
chleb z
cebulą.
Cebula była w
chlebie już zapieczona dzięki
czemu kanapki miały niepowtarzalny smak. Dziś, kiedy w supermarkecie można kupić gotową mieszankę zawierającą
mąkę,
drożdże i inne goodsy można zrobić taki
chleb samemu.Potrzebujemy:mieszankę na
chlebwodaoliwa z oliwekcebulaCebulę wcześniej należy drobno posiekać i obsmażyć. Odstawiamy to na jakiś czas w pozycji skośnej, żeby niedobre tłuszcze nasycone spłynęły na jedną część patelni, a
cebula obeschła po drugiej.W międzyczasie robimy ciasto na
chleb. Do 0,38 L letniej
wody wsypujemy 0,5 kg gotowego produktu do wypieku
chleba (Na
cebulaka dobra jest ciabata) i wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek. Całość mieszamy i na koniec wrzucamy ostudzoną
cebulkę. Generalnie te
mieszanki chlebowe są różne, więc najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Całość odstawia się najpierw pod przykryciem na 20 minut, żeby nieco urosło.
Potem wstawiamy do foremki na kolejne 40 minut, żeby jeszcze bardziej urosło, a następnie wstawiamy no rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.Wrażenia niepowtarzalne.