Wykonanie
Lubię takie eksperymenty w kuchni. Nie zawsze moje
chlebki na zakwasie wychodzą takie ładne :) A ten wyszedł wyjątkowy.. ładnie wyrośnięty, pachnący, z grubą chrupiącą skórką. Piekąc
chleb zawsze mam obawy, co mi z tego wyjdzie. Za każdym razem piekę
chleb z innego przepisu. Nie lubię się nudzić w kuchni, a taka niepewność i ciekawość mi na to nie pozwala :)Składniki na 1 chlebek:Dzień przed pieczeniem
chleba przygotować zaczyn:3/4 szklanki
mąki luksusowej (typ 550)1/3 szklanki
mąki żytniej razowej2/3 szklanki
wody3 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoWszystkie składniki zmieszać w naczyniu.
Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.Następnego dnia przygotować:2 szklanki
mąki luksusowej1/2 szklanki
wody2 średnie
cebule2 gałązki
rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego1 łyżkę
oliwy1 łyżeczka
soliCebulę pokroić w
pióra i podsmażyć na
oliwie do zrumienienia, dodać
rozmaryn i odstawić do ostygnięcia. Do zaczynu dodać
wodę,
mąkę i
sól. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Po następnej godzinie dodać
cebulę i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie
mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć
chleb z formy. Dalej studzić
chleb na kratce.Smacznego!