ßßß Cookit - przepis na Canelloni

Canelloni

nazwa

Wykonanie

Canelloni
Kochamy makarony <3
opakowanie rurek canelloni
0,5kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
garść sera tartego
2 puszki pomidorów bez skórki
zioła prowansalskie
papryka słodka
sól
pieprz
Sos beszamelowy:
30 g masła
2 łyżki mąki pszennej
300ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
garść tartego sera
Cebulę obsmażamy z czosnkiem na oliwie, dodajemy mięso. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy pomidory, zioła i paprykę. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy garść sera i mieszamy. Gdy farsz trochę przestygnie, wkładamy go do rurek makaronu i układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. mieszamy energicznie przez chwilę i zaczynamy stopniowo dolewać mleka ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką). Gdy sos zgęstnieje dodajemy gałkę, sól i ser. Mieszamy dokładnie i rozlewamy równomiernie po makaronie. Zapiekamy ok.40 minut w temperaturze 180C.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Pulpety drobiowe w sosie mlecznym
Karkówka pod pierzynką
A’la paella z brązowym ryżem i owocami morza
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/03/13/canelloni