Niezawodny przepis na biszkopt zaczerpnięty z kuchni mamy, i równie niezawodne, kwaśne jabłka.Biszkopt:4 jajaszklanka cukruszklanka mąkiproszek do pieczeniaPonieważ biszkopt miał być z jabłkami, przydadzą się jeszcze:7 dużych jabłek (ja użyłam zielonych Granny Smith)laska cynamonu (opcjonalnie mielony cynamon)odrobinę masła i bułki tartejJabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w cienkie plasterki.Jaja rozbijamy, oddzielamy białko od żółtek. Ubijamy białko na sztywną pianę, powoli(!) dodajemy naprzemiennie trochę cukru i żółtka. Później dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy aż masa stanie się idealnie gładka.Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie blachy wysypujemy połowę jabłek, rozkładamy równomiernie. Wylewamy masę na biszkopt i wysypujemy resztę jabłek. Na sam koniec posypujemy wszystko startym cynamonem.Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C. Pieczemy ok. 30min cały czas kontrolując ciasto, żeby go nie spalić.Po upieczeniu możemy posypać je cukrem pudrem.Smacznego!Powiązane wpisy:Leśny mech (wersja inna niż wszystkie)Babeczki cytrynowe z masą owoce leśneChilli Con CarneCiasteczka maślane