ßßß Cookit - przepis na Pieczone warzywa z kasztanami

Pieczone warzywa z kasztanami

nazwa

Wykonanie

Pieczone warzywa świetnie wpisują się w jesienno-zimowy klimat, szczególnie dzięki obecności kasztanów. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, ale można je też jeść solo. Bałam się, że wyjdą trochę nijakie, ale na szczęście są przepyszne. Dużo daje tutaj bulion, dlatego postarajcie się, żeby był jak najlepszej jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także kostki rosołowej - najlepiej ekologicznej, bez glutaminianu sodu, na bazie naturalnych składników.
Składniki (4 porcje):
1 pietruszka
1 por
2 marchewki
200 g obranych kasztanów jadalnych
1/2 główki kapusty włoskiej
50 g oleju kokosowego
150-200 g bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
2. Pietruszkę i marchewki obierz, pokrój w krążki. Pora pokrój w półksiężyce.
3. Ułóż warzywa w formie do pieczenia, polej olejem kokosowym. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Piecz ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj do warzyw obrane i pokrojone kasztany, na to połóż posiekaną kapustę i zalej bulionem.
6. Piecz jeszcze ok. 10 minut, podawaj gorące.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
340 kcal
10 g
13 , 5 g
50 , 7 g
11 , 5 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
17 %
20 %
19 %
19 %
46 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/12/pieczone-warzywa-z-kasztanami.html