Wykonanie
Dzisiaj "Światowy Dzień
Makaronu", dlatego zapraszam na
makaron w
sosie pomidorowym z
fetą i
oliwkami, który przygotowałam dzisiaj na obiad. Z innych moich ulubionych propozycji polecam:
makaron z
krewetkami po tajsku
makaron z
cukinią i
salamimakaron z gorgonzolą i
suszonymi pomidorami .
makaron sphagettiok. 350 ml passaty pomidorowej2 średnie
cebule2 ząbki
czosnkuoliwasól,
pieprz,
zioła prowansalskiekilka czarnych
oliwekok, 100 g
fetyświeża
bazyliaNastawić
wodę z
solą na
makaron, po zagotowaniu wrzucić sphagetti (u mnie tricolore) i gotować według czasu podanego na opakowaniu.
Cebulę posiekać w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną
oliwą.Smażyć aż będzie szklista, po czym wlać passatę i gotować aż sos zgęstnieje.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
ziołami.Wymieszać, dodać pokrojone w plasterki
oliwki.Wrzucić
makaron, wymieszać, przełożyć na talerz i posypać
fetą.Można ozdobić świeżą
bazylią.