Wykonanie
Pin It
Kupując ostatnio
cukier waniliowy zamiast odruchowo wrzucić go do koszyka przyjrzałam się etykiecie... czytam i czytam...
cukier wanilinowy... ? A co to za cudo jest ? Jakaś chemia ?Zrobienie domowego
cukru waniliowego nie wymaga dużo zachodu. Od dziś
będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie !
Cukier będzie już bardzo aromatyczny po dwóch tygodniach, ale im dłużej stoi w zamkniętym słoiku, tym aromat
wanilii jest mocniejszy.Składniki:1
laska wanilii350 g
cukruWykonanie:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a
potem dzielimy ja na trzy.Do wyparzonego słoika wsypujemy
cukier i wkładamy kawałki
laski wanilii. Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad
cukier.Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania.Po 2 tygodniach
cukier nabierze
waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.