ßßß
Dżem z dyni – musisz spróbować! Wykonanie przetworów na zimę wydaje się pracochłonne i skomplikowane. Niekoniecznie musi tak być :-) Przygotowanie tej konfitury nie jest trudne i pracochłonne. Zobacz nasz przepis na dżem z dyni.Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory. Sezon na dynie już się jeszcze trwa!Jest niskokaloryczna (100 gramów= 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g – dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg – ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.Pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną – im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.2 , 5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu miąższu)0,5 kg cukru2 galaretki pomarańczowesok z 1 cytrynySposób przygotowania:Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc.Następnego dnia odlewamy szklankę powstałego soku, a pozostałą dynię z sokiem gotujemy przez 2 godziny.Po ugotowaniu, odstawiamy do ostygnięcia.Następnie znów gotujemy przez 1 godzinę, ale uważaj, bo może się przypalić – aby się nie przypalało, musimy często mieszać .Odlany wcześniej sok musimy zagotować i rozmieszać w nim galaretki z sokiem z cytryny.Wlewamy do gotującej się dyni , dokładnie mieszamy i zagotowujemy.Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy , odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.Dżem z dyni gotowy! Można go podawać na kanapki, tosty, czy naleśniki. Świetnie nadaje się również do ciast i innych wypieków :-)Warto wykorzystać także pestki z dyni. Te nasiona mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy.