ßßß Cookit - przepis na Makowa choinka

Makowa choinka

nazwa

Wykonanie

Makowa choinka z bakaliami przygotowana z ciasta francuskiego. Do przygotowania nadzienia makowego użyłam domowej masy makowej . Przed świętami przygotowuję większą jej ilość i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Ten wypiek jest prosty i szybki do zrobienia, również świetna zabawa dla dzieci :-). Wystarczy dobrej jakości ciasto francuskie na maśle i masa makowa (może być mrożona, przygotowana wcześniej). To dwa płaty ciasta francuskiego przełożone nadzieniem i złożone na kształt choinki. Polecam, pięknie się prezentuje na stole świątecznym :-).
Składniki na 1 choinkę:
2 płaty ciasta francuskiego na maśle (320 g x 2 ), może być mrożone
około 150 g gotowej masy makowej (najlepiej z domowego przepisu)
1 białko
suszona żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałów, lukier, cukier puder - dowolnie do dekoracji
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.
Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie ciasta francuskiego dwa jednakowe trójkąty równoramienne. Białko ubić na pianę, wymieszać z masą makową. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) i posmarować przygotowaną masa makową. Przykryć drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie ciasteczka francuskie z owocami lub dżemem). Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto. Całość posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, można udekorować bakaliami.
Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/makowa-choinka