ßßß Cookit - przepis na Superszybki makowiec "po francusku"

Superszybki makowiec "po francusku"

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie light podbiło moje serce : D I kiedy odkopałam podczas sprzątania, że ze świąt została jeszcze puszka masy makowej to chyba umarłabym, gdybym tego nie wykorzystała !
Więc wyszedł super szybki makowiec z którym radę da sobie nawet całkowicie a-kulinarna pani domu : )
Co potrzebujecie:
opakowanie ciasta francuskiego
puszka gotowej masy makowej (możecie zrobic ją sami, ale wtedy to już nie będzie makowiec superszybki)
jajko (w wersji wegańskiej: mleko sojowe)
ewentualnie LUKIER: filiżanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody
Co robicie:
rozwijacie ciasto by się rozmroziło. najlepiej ułóżcie je od razu na papierze do pieczenia, do potem takie zwinięte trudno jest "transportowac"
jeśli chcecie, by wyszło takie jakie jak moim zdjęciu, to robicie nie za głębokie(1/4 ciasta) nacięcia wzdłuż dłuższego boku, pod kątem. niech nie będą ani na grube ani za wąskie, tak ok. 4 cm. taka ala choinka, ale nie docięta do końca na rozmrożone ciasto, między te przecięte ramiona wykładacie masę. mi jakimś cudem zmieściła się tam cała puszka
zwijamy naprzemiennie te ramionka raz z jednej strony ciasta raz z drugiej, żeby wyszła nam taka przeplatanka
zwinięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem (gdy nie macie jajka, tudzież jesteście weganami, zastępnikiem o takiej samej funkcji będzie mleko)
hop do piekarnika na 200 stopni na nie więcej niż 20 minut. mi to zajęło jedynie 15 : )
polewacie lukrem (cukier mieszacie ze stopniową dodawaną wodą)
Smacznego : )
Leci do akcji:
Organizator: Katarzyna
Źródło:http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/superszybki-makowiec-po-francusku.html