ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka z makiem

Udka kurczaka z makiem

nazwa

Wykonanie

Co powiecie na soczyste, pieczone udka posypane świątecznym makiem? :)
Lista zakupów dla 3 osób:
3 duże udka (każde po 320 g)
3 płaskie łyżki maku
marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
czarny świeżo zmielony pieprz
2 łyżki sosu sojowego
2 duże ząbki czosnku
Składniki marynaty dokładnie wymieszać i polać udka. Odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Udka wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 1/3 szklanki wody. Przykryć i piec w 180 st. (grzanie góra- dół) ok. 35 min. Zdjąć przykrywkę (lub folię) włączyć termoobieg i piec kolejne 35 min. aż skórka ładnie się zrumieni. Pod koniec pieczenia (ok. 10 min przed końcem) każde udko posypać 1 łyżką maku.
Udka podałam z kopytkami (polanymi sosem z pieczenia) i zieloną sałatą. Jeżeli udka wydadzą się Wam ciut za mało słone, oprószcie je dodatkowo solą przed podaniem (ostatnio unikam soli).
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/12/Udka-kurczaka-z-makiem.html