Wykonanie
Biscotti to włoskie, suche
ciastka, które piecze się dwa
razy. Są bardzo twarde i zazwyczaj zajada się je maczając w
kawie :)Lista zakupów:160 g
mąki60 g
kakao5 łyżek posiekanych grubo
pistacji (bez łupinek)5 łyżek grubo posiekanych
migdałów (bez skórki)2
jajka160 g drobnego
cukruCukier ubić z
jajkami. Do salaterki wsypać przesianą
mąkę i
kakao. Wymieszać drewnianą łyżką. Dorzucić posiekane
pistacje i
migdały. Dolać ubite
jajka z
cukrem. Ciasto wyrobić ręką (będzie miało konsystencję jakby plasteliny).Na blachę do pieczenia położyć papier. Z ciasta uformować 2 długie wałki. Spłaszczyć je z góry do grubości 2 cm.Piec ok. 20 min. w 180 st. aż stwardnieje. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i poczekać aż wałki wystygną. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 st.Wałki pokroić na mniejsze kawałki (ok. 7-10 cm). Wstawić do piekarnika (nagrzanego do 120 st.) na 10 min. Przewrócić biscotti na drugą stronę i piec kolejne 10 min.
Smacznego :)