ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe biscotti z pistacjami i migdałami

Czekoladowe biscotti z pistacjami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Biscotti to włoskie, suche ciastka, które piecze się dwa razy. Są bardzo twarde i zazwyczaj zajada się je maczając w kawie :)
Lista zakupów:
160 g mąki
60 g kakao
5 łyżek posiekanych grubo pistacji (bez łupinek)
5 łyżek grubo posiekanych migdałów (bez skórki)
2 jajka
160 g drobnego cukru
Cukier ubić z jajkami. Do salaterki wsypać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać drewnianą łyżką. Dorzucić posiekane pistacje i migdały. Dolać ubite jajka z cukrem. Ciasto wyrobić ręką (będzie miało konsystencję jakby plasteliny).
Na blachę do pieczenia położyć papier. Z ciasta uformować 2 długie wałki. Spłaszczyć je z góry do grubości 2 cm.
Piec ok. 20 min. w 180 st. aż stwardnieje. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i poczekać aż wałki wystygną. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 st.
Wałki pokroić na mniejsze kawałki (ok. 7-10 cm). Wstawić do piekarnika (nagrzanego do 120 st.) na 10 min. Przewrócić biscotti na drugą stronę i piec kolejne 10 min.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/12/Czekoladowe-biscotti-z-pistacjami-i-migdalami.html