ßßß Cookit - przepis na prosty tort biszkoptowy z masą kakaowo-kawową.

prosty tort biszkoptowy z masą kakaowo-kawową.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Tort robiony był na prezent dla pewnej pani z okazji jej imienin, wieczorową porą produkcja odbywała się według prostego przepisu.
Pieczemy dwa spody biszkoptowe wedle sprawdzonego i uznanego przez nas przepisu na biszkopt.
Składniki:
4 jajka
niecała szklanka cukru
szklanka mąki pszennej/tortowej
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem do białości, przesiewamy mąkę i delikatnie wprowadzamy ją do masy ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C, gdy ciasto lekko podrośnie zwiększamy moc do 200 st. C. W zależności od wielkości biszkoptu pieczemy od pół godziny do godziny.
Blaty kroimy w poprzek i zaczynamy zabawę z masą. Masą, która królowała w moim dzieciństwie, kiedy z okazji świąt moja Mama przyrządzała torty.
Potrzebujemy dwu kostek masła (ok. 62% tłuszczu), które ucieramy z cukrem pudrem (ok. szklanki) do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Oprócz tego użyjemy:
3 łyżek kakao
2 łyżek kawy
Kakao z kawą zalewamy odrobiną ciepłego mleka i mieszamy do uzyskania stosunkowo jednolitej zbitej masy, którą po ostudzeniu po cząstce wrzucamy do obracającego się miksera z masą maślano-cukrową. W zależności od upodobań możemy dodać aromat pomarańczowy albo cytrynowy.
W przypadku tego tortu, każdy blat został dodatkowo nasączony zalewą z brzoskwiń w puszce, a co drugi przełożony brzoskwinionym dżemem.
*
Życzę wszystkim spokojnego weekendu, trzymajcie się sucho!:)
Źródło:http://dziendobryagatko.blogspot.com/2015/01/prosty-tort-biszkoptowy-z-masa-kakaowo.html