ßßß Cookit - przepis na Pandolce

Pandolce

nazwa

Wykonanie

Pandolce to rodzaj słodkiego chleba pieczonego w okolicach Genui na Boże Narodzenie.
Przepis z: "Backlust. Brot backen"nr 8/2013
Przepis na 1 bochenek (który jest naprawdę duuuży i pyszny ;)
500 g mąki pszennej
2 opakowania suszonych drożdży (każde po 7 g)
125 g cukru
129 g rodzynek sułtańskich
150 g masła
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g migdałów w sztyftach.
Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku dołek. Drożdże rozpuścić w 200 ml letniej wody i przelać do dołka. Dodać łyżeczkę cukru i nieco mąki z brzegu miski, zamieszać, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Rodzynki zalać 100 ml wrzątku i odstawić na 15 minut, następnie odsączyć na sicie.
Do zaczynu dodac pozostale skladniki i zagniatac 10 minut. Ponownie odstawic do wyrosniecia na godzine. Z ciasta uformowac okragly bochenek, przekroic na wierzchu na krzyz wstawic do nagraznego piekarniuka (175°C, z termoobiegiem- 150°C) i piec ok. 1 godzine.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/12/Pandolce.html