Wykonanie
Dziś zapraszam na
lody waniliowe z zatopionym wewnątrz
sosem karmelowym. Pyszne i łatwe w wykonaniu! Do ich wykonania nie potrzebujemy maszyny do
lodów.
500 ml
śmietany słodkiej tortowej 30%1/2 szklanki
cukru pudru - do smaku150 g
mleka skondensowanego (1 tubka)2 łyżki
rumu lub
wódki*2 łyżki
oleju słonecznikowego**2 łyżeczki esencji waniliowej
sos karmelowy :2/3 szklanki
śmietanki UHT 12% ("słodkiej"
śmietanki)50 g
masła (1/4 kostki)1/2 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
cukru pudru1/3 łyżeczki
cynamonu+ 1 łyżeczka
masła1. Przygotowujemy
sos karmelowy.
W rondlu zagotowujemy
śmietankę wraz z
masłem,
cynamonem,
brązowym cukrem i
cukrem pudrem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu, aż sos odparuje i osiągnie konsystencję gęstego
miodu (5-10 minut). Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę
masła i odstawiamy sos do całkowitego wystudzenia.2. Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno wraz z
cukrem pudrem. Dodajemy
mleko skondensowane,
alkohol,
olej i esencję
waniliową. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym
cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie
lody od tych, które są w sklepach.3.
Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką. Wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 1,5 godzinie mieszamy masę
lodową (najwygodniej widelcem), po czym wylewamy zygzakiem na powierzchnię
lodów sos karmelowy. Następnie jeden raz delikatnie mieszamy spiralnym ruchem całość, by wprowadzić sos do
lodów.
Lody odstawiamy ponownie do całkowitego zamrożenia. Po 2-3 godzinach
lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki)
Lody wyjmujemy na ok.10-15 minut przed podaniem, by trochę odtajały.*
Alkohol dodany do
lodów zapobiega tworzeniu się kryształów
lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia
alkoholowego :)** Dzięki temu konsystencja
lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów
lodów.