ßßß Cookit - przepis na Prosty i pyszny gulasz wołowy curry z mlekiem kokosowym

Prosty i pyszny gulasz wołowy curry z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Dlaczego prosty? Bo generalnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu do zapiekania, i na tym się nasza praca kończy. A dlaczego pyszny? Przede wszystkim, dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze mięso robi się bardzo miękkie. Kombinacja smakowa w stylu filipińskim jest oryginalna, lecz nie przytłaczająca. Mleko kokosowe nadaje sosowi delikatny, ciekawy posmak lekkiej egzotyki, uzupełnionej poprzez przyprawę curry. Dzięki temu gulasz będzie smakował nawet osobom przyzwyczajonym jedynie do "tradycyjnych" polskich smaków, wnosząc jednocześnie na talerze nutę nowości. Bardzo polecam! Przepis wg ManilaSpoon .
1 kg karkówki wołowej - pokrojonej w dużą kostkę, ok. 3 cm x 3 cm
2 duże cebule - obrane, pokrojone w pióra
2 marchewki - obrane, pokrojone w grube plastry
4 ziemniaki - obrane, pokrojone w duże kawałki
sos:
1 mała puszka mleka kokosowego, 165 ml
165 ml wody
2 łyżki sosu rybnego*
1-2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte
2 cm korzenia imbiru - obranego, drobno posiekanego
1/4 łyżeczki płatków chili - do smaku
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
1. Na niewielkiej ilości oleju rumienimy oprószone pieprzem mięso.
Składniki sosu mieszamy w naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę.
2. W naczyniu umieszczamy także rumiane mięso i pokrojone warzywa. Całość mieszamy. Gulasz pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 2 -2,5 godziny, do miękkości mięsa. Po upieczeniu gulasz energicznie mieszamy. Upieczone ziemniaki ładnie zagęszczą sos. Prze podaniem doprawiamy ewentualnie w razie potrzeby solą lub pieprzem. Możemy również dodać więcej chili, jeśli danie ma być pikantniejsze.
Podajemy z ryżem.
* Jeśli macie ochotę zapytać: "a czy sos rybny smakuje/pachnie jak ryba?", od razu odpowiadam - nie . Sos rybny smakuje jak inny rodzaj sosu sojowego, w uproszczeniu. Nie rezygnujcie z niego :)
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Prosty-i-pyszny-gulasz-wolowy-curry-z-mlekiem.html