Wykonanie
Dlaczego prosty? Bo generalnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu do zapiekania, i na tym się nasza praca kończy. A dlaczego pyszny? Przede wszystkim, dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze
mięso robi się bardzo miękkie. Kombinacja smakowa w stylu filipińskim jest oryginalna, lecz nie przytłaczająca.
Mleko kokosowe nadaje sosowi delikatny, ciekawy posmak lekkiej egzotyki, uzupełnionej poprzez
przyprawę curry. Dzięki temu gulasz będzie smakował nawet osobom przyzwyczajonym jedynie do "tradycyjnych"
polskich smaków, wnosząc jednocześnie na talerze nutę nowości. Bardzo polecam! Przepis wg ManilaSpoon .
1 kg
karkówki wołowej - pokrojonej w dużą kostkę, ok. 3 cm x 3 cm2 duże
cebule - obrane, pokrojone w
pióra2
marchewki - obrane, pokrojone w grube plastry4
ziemniaki - obrane, pokrojone w duże kawałkisos:1 mała puszka
mleka kokosowego, 165 ml165 ml
wody2 łyżki
sosu rybnego*1-2 łyżeczki ciemnego
sosu sojowego2 łyżeczki
przyprawy curry1/2 łyżeczki mielonej
kolendry4 ząbki
czosnku - obrane, przeciśnięte2 cm korzenia
imbiru - obranego, drobno posiekanego1/4 łyżeczki
płatków chili - do smaku
sól do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia1. Na niewielkiej ilości
oleju rumienimy oprószone
pieprzem mięso.Składniki sosu mieszamy w naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę.2. W naczyniu umieszczamy także rumiane
mięso i pokrojone warzywa. Całość mieszamy. Gulasz pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 2 -2,5 godziny, do miękkości
mięsa. Po upieczeniu gulasz energicznie mieszamy. Upieczone
ziemniaki ładnie zagęszczą sos. Prze podaniem doprawiamy ewentualnie w razie potrzeby
solą lub
pieprzem. Możemy również dodać więcej
chili, jeśli danie ma być pikantniejsze.Podajemy z
ryżem.* Jeśli macie ochotę zapytać: "a czy
sos rybny smakuje/pachnie jak ryba?", od razu odpowiadam - nie .
Sos rybny smakuje jak inny rodzaj
sosu sojowego, w uproszczeniu. Nie rezygnujcie z niego :)