ßßß Cookit - przepis na Jajecznica wg Gordona Ramsaya i croissant z łososiem i jajecznicą

Jajecznica wg Gordona Ramsaya i croissant z łososiem i jajecznicą

nazwa

Wykonanie

Jajecznica jest jedną z najprostszych i najbardziej oczywistych potraw. Dla większości osób jest pierwszym daniem, jakie nauczyły się samodzielnie przygotowywać. Wydaje się, że nie ma tu żadnej filozofii: jajka, patelnia i do dzieła. I jest to prawda. O ile nie spalimy jajek na węgiel, nie ma sposobu, by jajecznica się nie udała. Warto jednak popracować nad techniką jej wykonania, by była jeszcze smaczniejsza. Ja do tej pory stosowałam metodę taką: rozgrzanie masła na patelni, wlanie rozmąconych jajek i smażenie jajecznicy. Zdziwiło mnie i zaciekawiło, kiedy zobaczyłam, że Gordon Ramsay robi zupełnie inaczej! Zaczyna od zimnej patelni. Oczywiście natychmiast postanowiłam wypróbować jego metodę, a efekt ogromnie mnie zaskoczył. Na plus. Jajecznica robiona metodą Ramsaya jest dużo bardziej puszysta i delikatna w smaku, dużo bardziej kremowa. Zachęcam Was do zrobienia takiej jajecznicy choćby raz i spróbowania, która metoda smakuje Wam bardziej.
4 jajka
szczypta soli (do smaku)
2 łyżeczki masła
1 łyżka śmietany UHT 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej)
Jajka wbijamy na zimną patelnię. Dodajemy 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli - do smaku.
Włączamy palnik i na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając.
Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.
Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę śmietanki. Mieszamy.
Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.
Na deser przepis na wykwintną kanapkę, którą Gordon poleca szczególnie na świąteczne śniadanie. Myślę, że nie trzeba koniecznie czekać na ten jeden jedyny dzień w roku - prywatne uroczyste dni również możemy takim śniadaniem uświetnić :)
2 croissanty
plastry wędzonego łososia
jajecznica z powyższego przepisu
Croissanty przekrawamy na pół i rumienimy na suchej patelni. Zrumienione maślane rogaliki pachną i smakują naprawdę wspaniale!
Na rogalikach układamy wędzonego łososia, a na wierzchu - jajecznicę.
Całość możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem lub koperkiem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Jajecznica-wg-Gordona-Ramsaya-i-croissant-z.html