ßßß Cookit - przepis na PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Znów mnie t u troc hę nie było. Chwilę zabawiłam na spóźnionych wakac jach (fajnie tak wyskoczyć w ciepłe miejsce w listopadzie;-), a p o pow rocie dopadła m nie codzienność i brak weny twórczej :-P Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się tu częściej pojawiać, bo rękawic kuchennych nie zawiesiłam na kołk u!
Składniki na pulpeciki:
500 g mielonej wołowiny lub mięsa z indyka,
jajko,
tarta skórka z cytryny,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
2-3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz,
olej.
Składniki na sos:
kilka świeżych, dojrzałych pomidorów (lub puszka pomidorów pelati),
1 szalotka,
czosnek,
sól, pieprz, cukier.
Wykonanie:
W misce umieszczamy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sól, pieprz, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy nieduże kulki. Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż ładnie się skarmelizują.
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Dodajemy do pulpecików, jak się zeszklą dodajemy pomidory. Całość podlewamy odrobiną wody. Dusimy kilkanaście minut, aż warzywa się rozgotują i powstanie gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym najlepiej smakują z ugotowanym makaronem.
Bon appetit!
P.S. Przepis pochodzi z książki Mai Sobczak i Grzegorza Łapanowskiego Najlepsze przepisy dla całe j ro dziny
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2015/12/pulpeciki-w-sosie-pomidorowym.html