Wykonanie
Jak tylko trafiłam na ten przepis, postanowiłam jak najszybciej go wypróbować. Zapowiadał się po prostu przepysznie! Połączenie
pomidorów,
mozzarelli i
bazylii rodem z sałatki caprese jest oczywiście jednym z najbardziej udanych. Do tego dobrze doprawione pulpeciki w wersji mini i mamy jeden z najsmaczniejszych obiadów, jakie ostatnio
jadłam. Nie jest to może jakieś wyszukane danie, ale na pewno wystarczająco dobre, by chcieć je przygotowywać częściej.
Makaron caprese z minipulpecikami- 500g mielonej chudej
wołowiny- 1
szalotka- 2 ząbki
czosnku- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
pieprzu- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki- 1
jajko-
bułka tarta do obtoczenia- 2 łyżki
oleju- 250ml
przecieru pomidorowego-
sól,
pieprz- 6 listków
bazylii- 2
pomidory- 140g
makaronu conchiglie- 100g minikulek
mozzarelli- liście
bazylii na wierzch1) Wymieszać
mięso, posiekaną
szalotkę, 1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
bazylię,
pietruszkę i
jajko.2) Formować małe klopsiki, obtoczyć w
bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym
oleju.3) Na drugiej patelni rozgrzać resztę
oleju i dodać posiekany drugi ząbek
czosnku.4) Dodać
przecier pomidorowy, posolić i gotować przez kilka minut.5) Wmieszać listki
bazylii i
pomidory pokrojone w kostkę.6) Przed odcedzeniem ugotowanego w międzyczasie
makaronu odlać trochę
wody.7) Dodać do sosu
makaron, trochę pozostawionej
wody i połowę klopsików.8) Wyłączyć palnik, wmieszać
mozzarellę i podawać z pozostałą
bazylią.Przepis, zmodyfikowany, stąd .Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 2 duże + połowa pulpecików np. do zamrożeniaKaloryczność jednej porcji: 750 kcal