Wykonanie
Szybki i łatwy przepis na weekend, a w dodatku bardzo smaczny!około 0,5 kg
krewetek (ja użyłam green king prawns)4 główki bok choy (można kupić w sklepach z azjatycką żywnością)pęczek choy
sum (j.w.)pęczek pędów kwiatowych
czosnku (można kupić na allegro)około garść
kiełków6 małych
papryczek chilli1 mały
por2
marchewki3 duże
cebule3 łyżki
sosu ostrygowego3 lub 4 łyżki
sosu hoisinokoło łyżka
sosu sojowegosezam (około pół szklanki)
pieprzsólolej do smażenia
Krewetki dokładnie myjemy i obieramy. Ja z pancerzyków zrobiłam
wywar, który później dodałam do stir fry, ale nie jest to konieczne.
Wywar jest dość prosty, wszystkie skorupki gotujemy w wodzie około pół godziny, następnie wyjmujemy je z
wywaru, który następnie należy zredukować.Krok ten można ominąć i przejść bezpośrednio do krojenia warzyw.
Cebulę kroimy w piórka,
marchewkę w słupki (ja niestety przez pomyłkę pokroiłam w kostkę :/ nie polecam!), bok choy i choy
sum kroimy na spore kawałki, pędy
czosnku w około 2 cm paseczki, natomiast
chilli jak najdrobniej (osobiście nie wyrzucam pestek, to właśnie one nadają ostrości potrawie). Na patelni prażymy
sezam, aż zacznie pachnieć. Następnie rozgrzewamy
olej w woku. Pierwszą smażymy
cebulę - w związku z tym, że jest to stir fry, wok musi być bardzo gorący, żeby jednak nie spalić składników musimy je intensywnie mieszać. Dodajemy
marchewkę oraz
por, i jak będą już dobrze usmażone dodajemy bok choy, choy
sum, pędy
czosnku,
kiełki i
chilli. Czekamy, aż wszystkie składniki będą usmażone następnie dodajemy
krewetki i czekamy, aż zrobią się białe. Oczywiście cały czas intensywnie mieszamy. Na końcu dodajemy wszystkie sosy (jeżeli robiliście
wywar z
krewetek to też można go dodać około pół szklanki) i prażony
sezam. Stir fry jest po 3-4 minutach gotowy :) podajemy z
ryżem.Smacznego!Ola