Wykonanie
Akcja reaktywacja!!! Witam po dłuuuugich miesiącach. W końcu powracam - wiem, wiem piszę to nie wiem który raz. Ale na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, iż obecny rok jest dla mnie mega wyjątkowy i powodujący wiele zawirowań. Nie
będę wszystkiego opisywać, ale było przede wszystkim kilka podróży wyczekiwanych i całkowicie niespodziewanych. Zapisałam się też na kolejne studia (OMG!!!) i przede wszystkim mam w końcu własne cztery kąty. Kątów jest w
sumie więcej, ciągle
siedzę i je czyszczę i zachodzę w głowę jak wszystko poustawiać... Ale co najważniejsze dla tego miejsca - mam własną kuchnię!!! O! I w końcu zaczynam się w niej zadomawiać, więc na pewno i na blogu znów zatętni życie :-DPS. Biegów też kilka w tym roku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-)250 g
piersi indyka1 średnia
cebula1
marchew1
pietruszka1
zielona paprykasólpieprzprzyprawa do kurczakaczosnek staropolski
kmin rzymski1 łyżka sosu do zup i
sosów lub
sojowego3-4 łyżki
oleju roślinny do smażenia½ szklanki
wodyWarzywa myjemy i obieramy.
Cebulę i
paprykę kroimy w drobną kostkę,
marchew i
pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka).
Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm).Na rozgrzanym
oleju szklimy
cebulę, dodajemy posiekane
mięso, doprawiamy
solą i
pieprzem, podsmażamy aż
mięso zrobi się jasne. Dodajemy
paprykę, podlewamy ok ½ szklanki
wody i dusimy pod przykryciem ok 5 min.Dodajemy startą
marchew i
pietruszkę, przyprawiamy pozostałymi
przyprawami – mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut.Podajemy z
makaronem lub
kaszą.SMACZNEGO :-)