Wykonanie
Próbowałam już wielu różnych dressingów do
sałaty, ale żaden nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ten. Niby zawiera w sobie same proste składniki, ale smakuje naprawdę wyjątkowo. Chociaż ja bardzo doceniam prostotę tego sosu - dzięki temu
mogę go zrobić w każdej chwili, bez kupowania specjalnych składników. Doskonale smakuje zarówno z
sałatą lodową,
pomidorem,
ogórkiem i
papryką, jak i mieszanką
sałat, czy też z
kapustą pekińską. Udało mi się go wypracować metodą prób i błędów, ale niemal identyczny zauważyłam ostatnio u
Czarnej Oliwki .
Składniki:- 2 łyżki
oliwy z oliwek (lub zdrowsza wersja:
olej lniany),- 2 łyżki przegotowanej
wody,- 1 łyżeczka
cukru,- 1/2 łyżeczki
soli,- szczypta suszonej
bazylii,- szczypta
suszonego oregano,- 1 ząbek
czosnku,- 1 łyżeczka ostrej
musztardy,-
pieprz do smaku,- dodatkowo: kolorowe
zioła do sałatek.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (
czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony). Gotowy dressing wstawiamy do lodówki, by składniki się połączyły. Polewamy nim gotową surówkę, mieszamy, posypujemy kolorowymi
ziołami. Smacznego!