Wykonanie
Kiedy wrzuciłam to zdjęcie na fb to wiele osób myślało, że to kremówka:) Niestety tym razem to sernik ale obiecuję, że wkrótce pojawi się tu kremówka. Tymczasem zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony
cukrem pudrem .*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru180 g
masła4
żółtka8 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany 18% na masę
serową:1 kg
twarogu1 szklanka
cukru8
jajeksok i
skórka z cytryny100 g
masłałyżka
mąki ziemniaczanej lub
mleka w proszkuSkładniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki.
Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać
ser z
cukrem, następnie dodawać po
jajku, dodać sok i
skórkę z cytryny oraz
mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone
masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę
serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.*Uwaga: jeśli chcecie zrobić ten sernik z
serka wiaderkowego to oczywiście można, ale należy dodać jeszcze jedno opakowanie budyniu
waniliowego.*Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój słabo piecze od dołu to spód z ciasta należy najpierw podpiec.