Wykonanie
Sezon na potrawy z
dynią uważam za otwarty, uwielbiam
dynię i widzę, że staje się coraz bardziej popularniejsza w Polsce. Dzisiaj pomysł na
kurczaka tymiankowego z pieczoną
dynią,
cukinią i
fasolą.
SKŁADNIKI :1
kurczaksuszony
tymianeksól,
pieprz, słodka i
ostra papryka do smaku2 łyżki
masłaDODATKOWO :1 puszka
białej fasoli2
pomidory1 mała
cukinia300 g dyni2 łyżki
oleju1 ząbek
czosnkusól do smakuPRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy
masłem i
przyprawami.
Dynię i
pomidora kroimy w kostkę,
cukinię w talarki, przekładamy wszystko do miski.Warzywa doprawiamy
solą, polewamy
olejem i wciskamy ząbek
czosnku, mieszamy i łączymy z odcedzoną
fasolką z puszki.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas obracamy
mięso. Następnie dodajemy do
kurczaka warzywa z
fasolką i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Kurczaka wykładamy na półmisek, układamy obok warzywa i posypujemy świeżym
tymiankiem. Smacznego