Wykonanie
![](/Data/Images/facetwquchni.blogspot.com\2011_slash_08_slash_scieranka-zupa-mleczna-inaczej/l/1180865068.jpg)
Kiedy chodziłem do przedszkola nienawidziłem zup
mlecznych. Dziś nie pogardzę
płatkami. Ścieranka to coś, czego spróbowałem całkiem niedawno ale od razu wiedziałem, że to trzeba zamieścić na tym blogu.Potrzebne będzie:
ZiemniakiMąka pszennaWodaSólMlekoZiemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie (ok. 3-4 cm więcej
wody niż
ziemniaków). W międzyczasie robimy ciasto z
mąki i
wody (proporcje takie, żeby ciasto się nie lepiło ani nie było twarde). Z ciasta robimy kluseczki (im mniejsze tym lepsze- ciasto można rwać na "strzępki", albo rolować na wałeczki czy kuleczki- pełna dowolność stylu:). Kluseczki podsypujemy
mąką, żeby się nie sklejały.Kiedy
ziemniaki są już prawie miękkie, wrzucamy omączone kluski i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Całość należy dosolić do smaku. Nie odcedzamy płynu!Tak przygotowaną podstawę zupy wlewamy gorącą do miski i uzupełniamy
mlekiem. I to właściwie wszystko. Proste, smaczne i bardzo
śniadaniowo-odżywcze.