Wykonanie
Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto
orzechowe z kremem
dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i
dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo
serka mascarpone :)Wymiary blaszki : 24x29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30-40 min

Składniki
Biszkopt :150 g posiekanych
orzechów włoskich3 lyzki bulki tartej1 lyzka
kaszy manny6 jaj1/2 szkl.
cukru pudruKrem:250 g
serka mascarpone200 g puree z dyni2 lyzki
cukru pudru1 lyzeczka
cynamonu1 lyzeczka
żelatyny15 ml
wody
Ponadto:puszka masy kajmakowejposiekane
orzechy na wierzchSposób przygotowania :
Biszkopt :Oddzielamy
zoltka od
białek.
Białka ubijamy ze szczypta
soli na sztywna piane.Do zoltek dodajemy
cukier puder - ucieramy na puszysta masę.
Orzechy mieszamy z
kasza i bulka
tarta.Dodajemy składniki suche do masy zoltkowej i miksujemy.Na koniec dodajemy ubite
białka i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blaszkę wylozona papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 C.Gdy
biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty.Krem:
Dynie obieramy ze skory , kroimy na
male kawałki i gotujemy w
malej ilości do miekkosci.Miękka
dynie blenderujemy na puree.
Zelatyne zalewamy zimna
woda,mieszamy i odstawiamy(
zelatyna napecznieje ok. 5 min.), nastepnie podgrzewamy,aby
zelatyna sie rozpuscila.
Serek miksujemy z
cukrem, gdy skladniki sie dobrze polacza, dodajemy wystudzone puree z dyni i
cynamon. Dolewamy rozpuszczona i ostudzona
zelatyne.Orzechowiec z kremem
dyniowym:Przekrojony orzechowiec przekładamy kremem
dyniowo-
cynamonowym .Na wierzch wylewamy podgrzana masę kajmakowa i posypujemy posiekanymi
orzechami.Smacznego :)