ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec z kremem dyniowym

Orzechowiec z kremem dyniowym

nazwa

Wykonanie

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :)
Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30-40 min
Składniki
Biszkopt :
150 g posiekanych orzechów włoskich
3 lyzki bulki tartej
1 lyzka kaszy manny
6 jaj
1/2 szkl. cukru pudru
Krem:
250 g serka mascarpone
200 g puree z dyni
2 lyzki cukru pudru
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka żelatyny
15 ml wody
Ponadto:
puszka masy kajmakowej
posiekane orzechy na wierzch
Sposób przygotowania :
Biszkopt :
Oddzielamy zoltka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane.
Do zoltek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę.
Orzechy mieszamy z kasza i bulka tarta.
Dodajemy składniki suche do masy zoltkowej i miksujemy.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blaszkę wylozona papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 C.
Gdy biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty.
Krem:
Dynie obieramy ze skory , kroimy na male kawałki i gotujemy w malej ilości do miekkosci.
Miękka dynie blenderujemy na puree.
Zelatyne zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(zelatyna napecznieje ok. 5 min.), nastepnie podgrzewamy,aby zelatyna sie rozpuscila.
Serek miksujemy z cukrem, gdy skladniki sie dobrze polacza, dodajemy wystudzone puree z dyni i cynamon. Dolewamy rozpuszczona i ostudzona zelatyne.
Orzechowiec z kremem dyniowym:
Przekrojony orzechowiec przekładamy kremem dyniowo-cynamonowym .
Na wierzch wylewamy podgrzana masę kajmakowa i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/10/orzechowiec-z-kremem-dyniowym.html