ßßß Cookit - przepis na Placki z jabłkami czy jabłka w cieście

Placki z jabłkami czy jabłka w cieście

nazwa

Wykonanie

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu (przepis na racuchy z jabłkami wg Lulu)
Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami.
Chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem, bo to moim zdaniem najszybsza i bardzo smaczna wersja tego jabłkowego smakołyku.
Składniki - proporcje dla 3 osób
200 g mąki pszennej
200 ml mleka lub maślanki lub kefiru
2 jajka (osobno białka i żółtka)
5-6 średniej wielkości jabłek
1 łyżeczka cukru waniliowego
opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru
szczypta soli
cukier puder lub syrop klonowy lub miód
olej do smażenia
Sprzęt
opcjonalnie wycinak (drylownica) do gniazd nasiennych
Przygotowanie
Do mąki dodać cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier), sól, rozmącone w mleku żółtka i wyrobić trzepaczką lub mikserem gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka).
Białka ubić na sztywną pianę,*** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne (z jabłek powinny powstać krążki z dziurką w środku).
Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym
*** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne.
Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania jabłek- vide zdjęcie poniżej

Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/12/placki-z-jabkami-czy-jabka-w-ciescie.html