Wykonanie
Dzisiaj znowu propozycja obiadu czy kolacji dla osób dbających o linię.Smaczny
kurczak jogurtowy jest lekkostrawny i ma małą zawartość tłuszczu. Szybkie grillowanie wierzchu w początkowej fazie przyrządzania sprawia, że
mięso zamyka swoje
pory i nie oddaje smaku na zewnątrz, z kolei późniejsze duszenie gwarantuje, że w środku pierś będzie miękka i soczysta.Przygotowany w marynacie z dodatkiem
curry,
kurczak jogurtowy pięknie pachnie i ma łagodny, ale charakterystyczny smak.Pozostałości marynaty można wykorzystać do przygotowania
sosu jogurtowego (w małym rondlu lub na patelni wystarczy doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować).Puree z
marchwi jest natomiast smaczną alternatywą dla purèe ziemniaczanego lub purèe z dyni. Purèe
marchewkowe, z
marchwi gotowanej w wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej, lub pieczonej w piekarniku, w folii aluminiowej. W najlżejszej wersji wystarczy utrzeć gotowaną
marchewkę i wymieszać ze szczyptą
soli, ale najlepszą konsystencję uzyskamy, dodając do purèe z
marchewki masło, ale to tylko jeśli nie straszne są nam dodatkowe kalorie.Purèe
marchewkowe jest bardzo dobrym dodatkiem do dań
mięsnych i
rybnych, a z odrobiną
cukru i
cynamonu, może być nawet podane jako deser.
Szpinaku natomiast chyba nie trzeba nikomu przedstawiać.Składniki (dla 4 osób):
kurczak:4 pojedyncze
piersi z kurczaka500 ml
jogurtu naturalnegoodrobina
curryszczypta słodkiej i
ostrej papryki w proszku
sól,
pieprz grubo zmielony
szpinak :500 g
świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego50 g
twarogu1 mała
cebula (drobno pokrojona)1 ząbek
czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)1 szczypta tartej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki suszonej
bazylii (opcjonalnie)
sól,
biały pieprzpuree z
marchwi :250 g
marchwi100 g
cebuli, posiekanej2 ząbki
czosnku, zmiażdżone
szpinak : świeży sparzamy, odciskamy, a następnie siekamy.
Cebulę szklimy na odrobinie tłuszczu na niewielkim ogniu. Do zeszklonej
cebuli dodajemy
czosnek i trzymamy na niewielkim ogniu, aż się zeszkli. Do
cebuli i
czosnku dodajemy
szpinak (jeśli używamy mrożonego, trzeba go rozmrozić i odparować wcześniej) i odparowujemy na dużym ogniu, następnie dusimy na średnim, aż zmniejszy objętość o połowę. Do
szpinaku dodajemy
twaróg i podsmażamy całość, cały czas mieszając i rozdrabniając
szpinak. Doprawiamy
solą (ostrożnie –
szpinak łatwo przesolić),
gałką muszkatołową,
bazylią i
białym pieprzempuree z
marchwi : podsmażamy
cebulkę. Przekładamy ją do garnka, dodajemy pokrojoną
marchewkę oraz
wodę tak, aby delikatnie przykryła
marchewkę. Gotujemy, aż
marchewka będzie miękka. Przekładamy gotową
marchewkę do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
kurczak :
Kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
Jogurt,
curry i
sól mieszamy w miseczce. Do marynaty wkładamy kawałki
kurczaka, dobrze moczymy ze wszystkich stron i odstawiamy do marynowania na min. 2 godziny.Na grillu lub patelni grillowej szybko i na dużym ogniu rumienimy
mięso, żeby zamknęło
pory. Następnie, na średnim ogniu, dusimy przez 15 minut pod przykryciem. Odkrywamy, rumienimy z drugiej strony i znów dusimy od przykryciem przez 15 minut. Podajemy od razu.