Wykonanie
Pewnie nie wiele osób wie, że Sangaree to określenie znanego
drinka Sangria. Najprawdopodobniej do Europy (jako
napój) przywieźli go hiszpańscy koloniści z wypraw po wyspach rejonu morza karaibskiego.Sangaree to przekręcone hiszpańskie słowo
sangrie, oznaczające krew. Przygotowanie trunku było bardzo proste, ponieważ sporządzano je (podobnie jak dzisiaj) na bazie
czerwonego wina z dodatkiem soku z
owoców,
brązowego cukru i
gałki muszkatołowej.Nie można wyobrazić sobie lepszego trunku w miejscach o tropikalnym lub ciepłym klimacie. Współcześnie podaje się Sangaree w temperaturze pokojowej z dodatkiem kostek
lodu i świeżych
cytrusów, by zintensyfikować smak
wina, ale jeszcze w początkach ubiegłego wieku można było skosztować
drinka robionego z mocnego
piwa,
wiśniowego wina,
porto,
whiskey lub
brandy. Barmani mieszali
napój z różnymi, aromatyzowanymi
likierami, za każdym razem tworząc nowy i niepowtarzalny smak „krwistego trunku”.Składniki:3 części
czerwonego wina1 część soku z
pomarańczy2 części lemoniady
lódowoce:
pomarańczecytryny/limonki
truskawkiCienko kroimy 1
pomarańczę,
truskawki i
cytrynę. Sok z 3 pozostałych
pomarańczy wyciskamy do dzbanka i dodajemy
wino. Dobrze mieszamy, następnie dodajemy pokrojone
owoce i
lód.Jak czytać etykiety win?ZOBACZ TEŻ PRZEPIS NA BEZALKOHOLOWĄ
SANGRIĘ