ßßß Cookit - przepis na Smacznie i zdrowo: Tartaletki z lawendowym kremem

Smacznie i zdrowo: Tartaletki z lawendowym kremem

nazwa

Wykonanie

Motyw wykorzystania lawendy w kuchni, chodzi za mną od dawna. Postanowiłam zebrać się na odwagę i spróbować. Proponuję lekki krem a'la Panna Cotta z dodatkiem lawendy.
Składniki na ciasto:
150 masła
70 gr cukru
2 jajka
400 g mąki
Składniki na krem:
250 ml śmietanki 18 %
3/4 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
3 lub 4 gałązki świeżej lawendy
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
* opcjonalnie: opakowanie granatowej galaretki (rozpuszczamy w 350 ml)
Spody do tartaletek:
1. Przesiewamy mąkę.
2. Dodajemy miękkie masło, jajka i cukier. Zagniatamy.
3. Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę.
4. Dzielimy na dwie części, wałkujemy. Każdą foremkę wylepiamy dokładnie ciastem. Robimy dziurki widelcem.
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 10/15 minut.
Krem lawendowy:
1. Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
2. Przelać ją do garnka, dodać śmietankę, cukier puder i lawendę.
3. Doprowadzić do wrzenia.
4. Napełniamy śmietanką tartaletki. Ozdabiamy galaretką.
5. Wkładamy do lodówki aż masa stężeje.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://gotuj-z-marta.blogspot.com/2013/06/tartaletki-z-lawendowym-kremem.html