Wykonanie
Uwielbiam ciasto
marchewkowe. Kiedyś Justine zaproponowała przepis na to podstawowe - ciasto bez żadnych dodatków, proste i pyszne (gdybyście
mieli ochotę to klik). Ja dziś przygotowałam coś innego - baza podobna, a do tego mocny krem piernikowo -
pomarańczowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć te dwa przepisy i przełożyć ciasto Justine kremem z dzisiejszego przepisu. Pamiętajcie, że w kuchni jest tylko jedna zasada - ma smakować, a jestem pewna że takie połączenie Wam zasmakuje!BABECZKI
MARCHEWKOWE Z KREMEM PIERNIKOWO-
POMARAŃCZOWYMSkładniki na 12 sztuk:Ciasto:200 g startej
marchewki240 g
mąki tortowej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 szklanki
oleju60 g drobnego
cukru40 g
cukru trzcinowego2
jajka1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika½
pomarańczyKrem:250 ml
śmietanki 30%250 g
mascarpone3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
przyprawy do piernikasok z ½
pomarańczy1 łyżka
soku z cytrynyMąkę mieszamy z
sodą oczyszczoną,
cukrem,
cynamonem i
przyprawą do piernika. W drugiej misce mieszamy
olej z
jajkami,
sokiem i otartą skórką z połowy
pomarańczy, a następnie dodajemy stopniowo mieszankę mączną – delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), na koniec dodajemy
marchew i mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek – nie wypełniamy ich do końca, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut (jeżeli mamy taką możliwość przez pierwsze 5 minut muffiny pieczemy z termoobiegiem).
Śmietankę na krem ubijamy z
cukrem pudrem, dodajemy
mascarpone,
przyprawę do piernika, sok z
pomarańczy i
cytryny i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone muffinki.P.S. Jeżeli
marchewki nie są zbyt słodkie do ciasta należy dodać więcej
cukru.P.S.2. Muffiny najlepiej studzić na kratce, a nie w blaszce, żeby nie zaparowały J