Wykonanie
Angielskie, chrupiące
bułki!Przepis na ok. 10 sztukCo trzeba?450 g
mąki i troszkę do późniejszego podsypania blatu1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliduża szczypta świeżo mielonego
pieprzu (u mnie kolorowy)3 łyżki siekanej
natki pietruszki,
tymianku,
rozmarynu,
bazylii,
majeranku i
mięty200 ml
mleka i odrobinkę do późniejszego posmarowania
bułeksezam250 g
sera ricottaCo i jak?Przygotuj 2 miski. do pierwszej wsyp
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
pieprz. dokładnie wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj
ricottę,
jajko i
zioła.Powstałą masę przełóż do sypkich składników.Dolewaj powoli
mleko i wyrabiaj ciasto.Przełóż je na stolnicę/blat, podsypaną delikatnie
mąką i uformuj szeroki wałek (ja robiłam 2 wałki po 4-5 sztuk, łatwiej się ciasto roluje :p )Z każdego kawałka formuj kulkę, lekko spłaszcz i układaj na blaszce do pieczenia , wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki posmaruj
mlekiem, posyp
sezamem.Piecz 25 minut (do zarumienienia) w temperaturze 190 stopni (góra/dół, żaden termoobieg)Smacznego! :)