ßßß Cookit - przepis na Kotlet de volaille - krok po kroku

Kotlet de volaille - krok po kroku

nazwa

Wykonanie

Dla jednych banalne, dla drugich koszmarne...
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka duża lub 4 filety
50 g masła podzielić na 4 kawałki schłodzić
2 plastry żółtego sera (podzielone na pół - 4 niewielkie kawałki)
sól, pieprz, papryka słodka,curry
panierka
olej do głębokiego smażenia
Opłukane i oczyszczone błon mięso dzielę na 4 filety. Każdego fileta włożyć między folię spożywczą i rozbić cienko tłuczkiem. Można fileta przekroić na połówkę nie docinając do końca by został 1 kawałek jak na zdjęciu
przyprawić,
położyć schłodzony kawałek masełka, (u mnie miniaturowy :)
sera żółtego,
zawinąć.
Panierować w jajku, bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju około 7-8 minut. Osączyć na ręczniku papierowym.
Jajko do panierki:
1 jajko roztrzepuję dodaję szczyptę soli, pieprzu, 2 łyżki mąki i 1/4 szk mleka. Mieszam by nie było grudek. Powstanie Wam coś w rodzaju ciasta, powinno być troszkę gęściejsze jak naleśnikowe.
Ps. Kiedy smażycie w głębokim tłuszczu kotlet będzie upieczony i soczysty. Smaży się równomiernie z każdej strony. Smażąc na patelni musicie obracać i smażyć dłużej, zdarza się, że masło zacznie wówczas wypływać.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/09/kotlet-de-volaille-krok-po-kroku.html