Wykonanie
Jesień i zima to czas zup. Jednocześnie to sezon na
bataty. Można je kupić w coraz większej ilości sklepów. Warto spóbować, jak smakują... warto po to, by je polubić :) Pod względem wartości odżywczych przewyższają znacząco
ziemniaki: czerwone (a takie kupiłam) są źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób
serca i niektórych nowotworów. Zawierają sporo wapnia, fosforu, potasu,
sodu, magnezu, siarki, żelaza,
jodu, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Przekonałam Was?Inspiracja
Składniki:1 łyżka
oliwy1
cebula1 ząbek
czosnku500 g
batatów3,5 szkl.
bulionu1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
ostrej paprykiSposób przygotowania:W garnku zeszklij
oliwę, dodaj posiekaną
cebulkę i
czosnek. Zeskzlij. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę
batata. Dopraw
solą. Smaż co chwilę mieszając przez ok. 5-8 minut. Dodaj
przyprawy i wymieszaj. Wlej gorący
bulion i gotuj razem 15 minut - do miękkości
batatów.Zmiksuj na krem. Podawaj z
jogurtem i grzankami.