Wykonanie
Na leniwe jesienne śniadania proponuje wam te pyszne, sycące muffiny. Gdy za oknem szaro i buro, one uśmiechną sie do was wesoło i pomogą wyskoczyć z łóżka w dobrym nastroju. :)Składniki na 12 sztuk:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie
ciastka dajcie więcejodrobina
cukru do posypania przed upieczenie140 ml kwaśnej
śmietany 12% lub 18%, lub
jogurtu,
kefiru125 ml
oleju rzepakowego1 łyżka
miodu2
jajka2 lub 3
gruszki obrane ze skórki, pokrojonę w kostkęPrzygotowanie:1. Składniki suche przesiewamy i mieszamy w jednej misce.2.
Jaja roztrzepujemy i dodajemy do nich resztę składników mokrych.3. Łączymy składniki suche i mokre bardzo krótko miksując lub mieszając.4. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy
gruszki i mieszamy.5. Ciast wykładamy do papilotek (do 3/4 ich wysokości) posypujemy odrobiną
cukru i pieczemy w 200°C przez 20-25 minut.Studzimy na kratce.Smacznego :)P.s. U nas znikają jeszcze ciepłe :)