Wykonanie
Zdecydowanie jedne z najlepszych muffinów, jakie ostatnio jedliśmy. Idealne pod każdym względem: konsystencji, smaku, wyglądu. Miękkie, lekko aromatyczne a świeże
gruszki smakują w nich rewelacyjne :-). Bardzo Was namawiam na upieczenie.Składniki na 12 sztuk:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)75 g jasnego
brązowego cukru + do posypania muffinów przed pieczeniem1 łyżeczka
imbiru140 ml kwaśnej
śmietany 12% lub 18%125 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1 łyżka
miodu2
jajka300 g
gruszek (u mnie 2,5 sztuki), obranych i pokrojonych w niedużą kostkęWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier biały i brązowy,
imbir.W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre:
olej, roztrzepane
jajka,
śmietanę,
miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone
gruszki i wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinkę posypać
cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce. Najlepsze jedzone ciepłe :-).Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'Nigella Express', autor - Nigella Lawson.