ßßß Cookit - przepis na Muffiny z gruszkami i imbirem

Muffiny z gruszkami i imbirem

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie jedne z najlepszych muffinów, jakie ostatnio jedliśmy. Idealne pod każdym względem: konsystencji, smaku, wyglądu. Miękkie, lekko aromatyczne a świeże gruszki smakują w nich rewelacyjne :-). Bardzo Was namawiam na upieczenie.
Składniki na 12 sztuk:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffinów przed pieczeniem
1 łyżeczka imbiru
140 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka miodu
2 jajka
300 g gruszek (u mnie 2,5 sztuki), obranych i pokrojonych w niedużą kostkę
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce. Najlepsze jedzone ciepłe :-).
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'Nigella Express', autor - Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-gruszkami-i-imbirem