Wykonanie
wersja z
sosem pomidorowym i
jarmużemwersja z pesto i samym topinamburemZdjęcie słabe, ale pizza przepyszna! Nie wymaga wiele pracy ani składników. Posiłkowałam się gotowym pesto, które kupiłam w promocyjnej cenie w Rossmannie (pesto ze świeżą
bazylią z
serii EnerBio). Z tak podanego topinambura byłam baaardzo zadowolona. Nie tylko ja - najchętniej pizzę zjadła Najstarsza Córeczka i prosiła o dokładkę :) Zrobiliśmy jeszcze wersję z dodatkiem
jarmużu. Mnie obie smakuję, ale chyba bardziej skłaniam się do wersji nr 2.Dość dawno temu natrafiłam w internecie na informację dotyczącą wykonania
razowego chleba tostowego - by się udał część
mąki należało zaparzyć wrzątkiem. Postanowiłam wykorzystać tą technikę (zmodyfikowaną, ponieważ nie posiadam odpowiedniego termometru, a w przepisie na
chleb mowa była o konkretnej temperaturze
wody) w przygotowaniu
razowego ciasta. Do ciasta dodaję wrzątek, odstawiam i po lekkim ostygnięciu zagniatam dodając ewentualnie odrobinę
mąki /skrobi kukurydzianej lub
wody. Rzeczywiście - ciasto jest wówczas smaczniejsze i lżejsze.Składniki ciasta (na dużą 1 pizzę):2 szkl
mąki razowej (użyłam świeżo zmielonej z samopszy)1/2 łyżeczki
soli morskiej lub himalajskiej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)1 łyżka
masła sklarowanegogorąca
wodaSkładniki obłożenia wersja 1:sos: ok. 100g
przecieru pomidorowego, 1 łyżka
oliwy, 1 łyżka
octu balsamicznego, 2-3 łyżki
wody (w zależności o gęstości przecieru),
przyprawy:
zioła prowansalskie,
czosnek niedźwiedzi2 średnie topinambury, wyszorowane2-3 gałązki
jarmużu, umyte i podzielone na kawałki (bez łodyg)Składniki obłożenia wersja 2:1 słoiczek pesto
bazyliowego2 średnie topinambury, wyszorowane
Mąkę przesiewam do miski, dodaję
sól i
proszek do pieczenia, mieszam. Robię wgłębienie, w którym umieszczam posiekane
masło sklarowane, wlewam wrzątek bez przerwy mieszając ciasto łyżką. Odstawiam do ostygnięcia. Zagniatam ciasto dodając ewentualnie odrobinę
mąki /skrobi kukurydzianej lub
wody, tak by uzyskać elastyczne ciasto. Ciasto odkładam na bok i przygotowuję obłożenie.Topinambury tnę na cienkie plastry za pomocą obieraczki. W wersji pierwszej - mieszam składniki sosu.Ciasto rozwałkowuję, smaruję pesto /sosem
pomidorowym, przykrywam plasterkami topinambura i posypuję
jarmużem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 17 minut.