Wykonanie
Zachciało nam się pizzy, a w domu nie było ani świeżych, ani
suszonych drożdży. Zrobiłam więc ciasto z dodatkiem
proszku do pieczenia, niewymagające leżakowania. Cienkie, chrupiące - takie jak lubimy :) Tym razem jako dodatki wykorzystaliśmy
jarmuż (który bardzo fajnie się przypiekł) i dwa rodzaje
sera - owczy, drobno starty (pod
jarmużem) i pleśniowy, dodany po upieczeniu na część pizzy (nasze dzieci za nim nie przepadają).Składniki:2.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam typ 2000)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)1/2 łyżeczki
soli morskiej3 łyżki
oliwyciepła
wodakilka liści
jarmużu, posiekanegokawałek
sera owczego, drobno startego
ser pleśniowy (niekoniecznie)Składniki na sos:ok. 100g
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
octu balsamicznego2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
oliwyprzyprawy:
zioła prowansalskie,
czosnek niedźwiedzi
Mąkę wymieszałam z
solą i
proszkiem do pieczenia. Dodałam
oliwę oraz tyle
wody, by zagnieść elastyczne ciasto (dokładna ilość zależy zawsze od użytej
mąki - każda inaczej chłonie
wodę, więc ciężko określić ile dokładnie należy jej użyć). Ciasto rozwałkowałam i przełożyłam na blachę.Wymieszałam wszystkie składnika sosu i posmarowałam nim ciasto. Na sos położyłam
starty ser oraz liście
jarmużu. Pizzę wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.Po wyjęciu na część pizzy położyłam kawałeczki
sera pleśniowego.