Wykonanie
Lekka postać
śledzia, pyszna i aksamitna, do tego banalnie prosta w przygotowaniu. Możemy użyć
śledzi solonych, marynowanych lub takich w
oleju, co Wam się nadarzy, bo z każdymi będzie pysznie !
5 płatów
śledzi (użyłam marynowanych)1 średnia fioletowa
cebula1 szklanka
jogurtu greckiego1 łyżeczka łagodnej
musztardy2 łyżeczki
majonezu1 małe
winne jabłkosól,
pieprz (jeśli używacie
solonych śledzi, uważajcie na
sól !)odrobina
cukru do smakuJeśli mamy
śledzie solone zamaczamy je w zimnej wodzie na około godzinę, a następnie osączamy i osuszamy.
Jogurt mieszamy dokładnie z
majonezem i
musztardą, sporą dozą
pieprzu i małą ilością
soli.
Potem dodajemy posiekaną
cebulę i starte na dużych oczkach
jabłko.
Na końcu
sól, szczyptę lub dwie
cukru, mieszamy wszystko dokładnie.
UWAGA: Jeśli mamy solone
śledzie sól dodajmy na drugi dzień, kiedy
ryba "przegryzie się" z resztą składników.
Śledzie kroimy w dzwonka, mieszamy z sosem, odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki.