Wykonanie
Dzisiaj przedstawimy Wam ciasto o nazwie "Puszek". Nie jesteśmy autorkami tego przepisu, zaczerpnęłyśmy go od Siostry Anastazji. Wyszło ono tak wyśmienite, że nie mogłyśmy się z
Wami nie podzielić tym przepisem. Po prostu trzeba spróbować!Czego potrzebujemy?
Składniki na
biszkopt:1. 6
jajek2. szklanka
mąki3. szklanka
cukru4. łyżeczka
cukru do pieczeniaWykonanie
Żółtka należy oddzielić od
białek.Następnie
żółtka ubić z
cukrem na jasną masę aby
potem dodać
mąke oraz
proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty i lekko mieszamy.Wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanych do 175 stopni piekarniku.Składniki na masę
migdałową:1.15 dag
cukru kryształu2. 2 łyżki słodkiego
mleka3. 2 łyżki płynnego
miodu4. 15 dag
masła5. 30 dag
płatków migdałowychWykonanie masy migdałowej:
Cukier,
masło,
miód i
mleko należy wymieszać. Następnie podgrzać i dodać
płatki migdałowe. Wymieszać ponownie, a
potem podsmażyć.
Bita Śmietana I1. 1/2 litra
śmietany kremówki2. 2 łyżeczki
cukru pudru3. 3 łyżeczki
żelatynyWykonanie:
Śmietanę należy ubić, a następnie dodać
cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki
wody.Letnią
żelatynę dodać do
śmietany.
Bita Śmietana IISkładniki:1. 1/2 litra
śmietany kremówki2. 2 łyżeczki
cukru pudru3. 3 łyżeczki
żelatyny4.
Kakao (należy dodać według gustu)Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodać
cukier puder oraz
kakao aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Dodać
żelatynę, tak jak w przypadku
Bitej Śmietany I.Dodatki:1. 1 puszka kajmaku2. 1 paczka okrągłych
biszkoptów3. 3 - 4 kostki
czekolady.Przełożenie ciasta!
BISZKOPT -- > KAJMAK -- > MASA MIGDAŁOWA -- >
BITA ŚMIETANA 1 -- >
BISZKOPTY -- >
BITA ŚMIETANA II -- > STARTA
CZEKOLADATak prezentuje się gotowe ciasto!
Koniec!Wydaje sie bardzo wiele do roboty, ale tak naprawdę nie wymaga aż tak dużo pracy, a ciasto jest przepyszne![ENG]
Today we're gonna show you "Fluffy"
cake (sorry for the translation). We aren't the author of this recipe, we borrowed it from Siostra Anastazja. The
cake was absolutely amazing so we decided to share this recipe with you. You just have to try this out!What do we need?1. 6 eggs1. One glass of flavour1. One glass of sugar1. One teaspoon of baking powderPreparing:You have to seperate egg yolks and egg whites.Then you need to mix egg yolks with sugar until it becomes clear dough. Then add flavour and baking powder.Then you need to
whisk egg whites and add to the rest of ingredients. You need to mix it slightly.
Pour the dough into the baking tin and put it into the oven for 20 minutes. The temperature should be 175 degree Celcius.Almond paste ingredients:1 . 15 dag of granulated sugar2. 2 teaspoons of milk3. 2 teaspoons of honey4. 15 dag of butter5. 30 dag of almond slicesPreparing:You have to mix sugar, butter, honey and milk. Then you need to heat it and add almond slices. Then mix it and fry it.Whipped cream I ingredients1. 1/2 l of heavy cream2. 2 teaspoons of powder sugar3. 3 teaspoons of gelatinePreparing!You have to
whisk the heavy cream and then add powder sugar.Then gelatine has to be dissolved in 1/4 glass of water.When the gelatine is tepid you need to add it to whipped cream.Whip Cream II ingredients1. 1/2 l of heavy cream2. 2 teaspoons of powder sugar3. 3 teaspoons of gelatine4. Cacao (you need to add as much as you want)Preparing:
Whisk the heavy cream, add powder sugar and cacao until the whip cream
gain the right colour.Add gelatine (same as in "Whipped Cream I")Extras!1. One can of condensed milk2. One package of sponge fingers3. 3 - 4 pieces of chocolate
Cake should look like:Sponge
Cake -- > Condensed milk -- > Almond paste -- > Whipped cream I -- > Sponge fingers -- > Whipped cream II -- > grated chocolateFinally the end!It looks as if it is so much to work but luckily it doesn't take that much
time. The
cake is extremely delicious!-----Enjoy!!M&MNastepny przepis: Niespodzianka na walentynki!Next recipe: surprise for Valentines Day![ Our english isn't perfect! But if you see some mistakes let us know! we'll try to correct them and just be better in the future!]