Wykonanie
Mięciutki, lekko wilgotny,
migdałowy biszkopt, słodki, aksamitny krem, delikatna jak chmurka
śmietana i rozpływająca się w ustach
czekolada... Dla mnie niebo :). Ten torcik to nasz nowy numer jeden.Inspiracją był torcik ze sklepu IKEA, podobno jednak ten jest nawet lepszy :).Składniki na
biszkopt:4
jajka (oddzielnie
białka i
żółtka)szczypta
soli100 g
cukru1 łyżka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g mielonych
migdałówSkładniki na krem jajeczny:3
żółtka1 łyżka
mleka80 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego180 g
masła250 ml
śmietany 30%1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
żelatyny3 łyżki gorącej
wody200 g
mlecznej czekolady5 łyżek
mlekaDodatkowo:garść
płatków migdałowych (można podprażyć je wcześniej na patelni)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka z szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy za pomocą miksera z
cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy za pomocą metalowej łyżki. Następnie dodajemy po łyżce
migdałów i mieszamy delikatnie do połączenia składników.Na koniec bardzo delikatnie masę
migdałową mieszamy za pomocą łyżki z ubitymi
białkami.Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę
biszkoptową i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Krem jajeczny:
Żółtka,
cukier,
mleko i ekstrakt
waniliowy mieszamy i podgrzewamy bardzo delikatnie na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając, aż do zagotowania się masy. Gdy tylko się zagotuje, ściągamy ją z palnika. Dodajemy partiami
masło, mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy, następnie wstawiamy do lodówki przynajmniej na 15 minut.
Masa śmietanowa:W gorącej wodzie rozpuszczamy
żelatynę. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietankę ubijamy z
cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt
waniliowy. Do
śmietanki dodajemy wystudzoną
żelatynę, mieszamy łyżką.Na wystudzone ciasto wykładamy krem jajeczny, następnie masę
śmietanową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania i wystudzenia masy czekoladowej.
Masa czekoladowa:
Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Studzimy.Na masę
śmietanową wysypujemy garść
płatków migdałowych, następnie wierzch ciasta pokrywamy zupełnie wystudzoną masą
czekoladową.Smacznego! :)