Wykonanie
Sos beszamelowy, król wszystkich
sosów! Wiecie jak powstał?Legenda głosi, że wymyślił go wysoki urzędnik na dworze króla Ludwika IV - Louis de Béchameil.
Sos jest prosty, a nadaje tyle smaku do naszej kuchni!Jeśli chodzi o proporcje składników, każdy chyba ma swoje własne, zalezy to również od dania jakie przygotowujemy.Jednak podstawą jest zawsze
masło,
mąka,
mleko,
sok z cytryny,
sól i
gałka muszkatołowa.Ten jest dość gęsty, możecie dodać więcej
mlekaskładniki1/2 kostki
masła2 łyżki
mąkiszklanka
mlekasólłyżeczka
soku z cytrynyszczypta
gałki muszkatołowejprzygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy
mąkę, mieszamy i przysmażamy ją chwilę do złocistego koloru. teraz powoli energicznie mieszając trzepaczą dolewamy
mleko. Sos nam gęstnieje, dodajemy
cytrynę i w razie potzreby dolewamy
mleka, wszytko zależy od gęstości naszego sosu jaką chcemy uzyskac. Doprawiamy
solą i gałką, czasmi dodaję też
cukru.Podajemy do gotowanych warzyw,
mięs, lasagne, i czego dusza zapragnie. Możemy oczywiście zapiekać ;)
Bona Apetita!