Wykonanie
Nastał ten magiczny czas. Dni są coraz krótsze, reklamy zostały zdominowane przez Mikołaje, a w
radiu zaczyna lecieć Last Christmas.Oznacza to, że najwyższy czas odkurzyć przepisy Wigilijne, żeby w Święta nie dać plamy.Ja próby rozpoczęłam od kulebiaka z
kapustą. Uważam, że to świetne rozwiązanie, ponieważ w ferworze przygotowań niełatwo jest znaleźć wystarczającą ilość czasu do ulepienia dziesiątek pięknych pierogów.Kulebiak robi się prościej a w smaku jest pyszny i świetnie komponuje się z barszczem. Polecam Wam ten przepis nie tylko od święta. :)Kulebiak
Składniki na
kapustę (zużyjemy jej tylko połowę, resztę polecam po prostu zjeść, albo zamrozić)kilogram
kapusty kiszonej4
suszone śliwkigarść
suszonych grzybów2
liście laurowe3
ziela angielskie3
owoce jałowca3 ziarna
pieprzułyżeczka
kminku suszonego
Grzyby moczymy w szklance
wody.
Kapustę płuczemy, żeby nie była za kwaśna. Przekładamy do garnka. Dodajemy
grzyby, wraz z
wodą, w której się moczyły, oraz
śliwki i
przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny.Następnego dnia ponownie dusimy naszą
kapustę przez ok. 2 godziny.Ciasto:300g
mąki (u mnie razowa orkiszowa)50g
drożdżyłyżka
cukruszklanka ciepłego
mleka (u mnie
sojowe)szczypta
soli4 łyżki
olejuZ
drożdży,
cukru i połowy
mleka robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut, do spienienia.Następnie dodajemy resztę
mleka,
sól,
olej i stopniowo dodajemy
mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Następnie ponownie szybko zagniatamy ciasto, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza.Kulebiak:Ciasto rozwałkowujemy na gruby placek. Nakładamy około 500g farszu z
kapusty wzdłuż dłuższego
boku i zwijamy ciasto jak roladę.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Następnie wstawiamy kulebiak do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż ciasto będzie złociste.Smacznego!