Wykonanie

Nie ma nic lepszego na poprawę humoru, niż zapiekanka z
kalafiora, z
pomidorami i pikantnym włoskim
serem :D Polecam moją
kalafiorową zapiekankę jesienn ą
porą, bo jest smaczna, szybka, niskokaloryczna, a co najważniejsze super łatwa do przygotowania ....O smaku tego dania decydują dodatki - gęsty, aromatyczny sos z
pomidor ów oraz gorgonzola. Gorgonzola to w
łoski ser typu blue, który dostępny jest w dw óch podstawowych smakach: je śli wolisz łagodny smak potraw wybierz wersję dolce, jeśli wolisz dania wyrazistsze w smaku wybierz piccante ....1
kalafior, 400-500 g
pomidor ów, 2 łyżki
oliwy z oliwek, 25-30 g
masła70 g
parmezanu, 100 g
sera gorgonzola,
suszone oreganoPrzygotowanie:
Kalafiora umyj, wytnij twardą końc ówk ę, podziel na r ó życzki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 10-12 min.,
kalafior ma pozostać lekko chrupki. Przygotuj sos (salsę) z
pomidor ów. Podgotowane cząstki
kalafiora przeł ó ż do foremki do zapiekania. Podawaj z
sosem pomidorowym.