ßßß Cookit - przepis na Cukinia zapiekana w cieście

Cukinia zapiekana w cieście

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam mój ulubiony przepis na pyszną cukinię zapiekaną w cieście. Cukinia w cieście idealnie pasuje na lunch, szybki obiad albo z kieliszkiem białego wina na kolację dla przyjaciół. Chrupiące plasterki cukinii, aromat świeżo wyciśniętych mandarynek oraz pikantny włoski ser parmigiano reggiano to bardzo smaczne połączenie ....
Przepis dnia: Cukinia zapiekana w cieście
Składniki:
(na foremkę o śr. 22 cm)
2 cukinie - ok. 600 g
Na ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g sera parmigiano reggiano organic
1 jajko
2 łyżki soku z mandarynek
200 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Do foremki:
20 g masła
Do dekoracji:
mandarynki
Przygotowanie:
Odważ mąkę, przesyp do dużej misy, wbij jajko. Dodaj wodę, sok wyciśnięty z mandarynek, szczyptę cukru i s ól. Zmiksuj trzepaczkami. Powstanie do ść płynna masa.
Cukinie opłucz, osusz papierem kuchennym, obieraczką do warzyw wytnij na sk órce dekoracyjne paseczki, przekrój wzd łuż, następnie pokr ój na pó łplasterki. Pokrojone warzywa przeł ó ż do misy z ciastem. Dodaj starty parmezan i całość wymieszaj łyżką.
Przeł ó ż do naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczonego masłem i wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Piecz 3 0 -35 minut do ładnego zrumienienia. Cukinia zapiekana w cieście najlepiej smakuje na gorąco, podana z kieliszkiem białego wina.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/12/cukinia-zapiekana-w-ciescie.html