Wykonanie
A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki?Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą
sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;)Mikołaj był zadowolony...
Składniki:(na 4 sztuki)20 g
drożdży100 ml ciepłego
mleka50 ml
oleju1
jajkopół łyżeczki
cukrupół łyżeczki
solipół łyżeczki
przyprawy kebab - gyros2 szklanki
mąki pszennejpozostałe składniki:
filety z kurczakaprzyprawy do kurczakamieszanka
sałatpomidorpaprykaogórekser fetaziarna słonecznikaczerwona cebuladomowy
sos czosnkowy (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html)Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z
mlekiem i
cukrem, dodajemy 2 łyżki
mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli zwiększy swoją objętość.Dodajemy do niego
jajko,
sól,
przyprawę kebab-gyros,
olej i
mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, aż do powstania elastycznego ciasta. Zostawiamy na 20 minut, by ciasto wyrosło.Przygotowujemy 4 bulionetki (miseczki), smarujemy je tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich lekko rozwałkujemy. Oklejamy nim miseczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Można je upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące.
Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je
przyprawą do kurczaka i smażymy.Miseczki wypełniamy
sałatą, pokrojonym
ogórkiem,
pomidorem,
cebulą,
papryką i
serem feta. Posypujemy prażonym
słonecznikiem. Polewamy domowym
sosem czosnkowym.Pięknie wygląda ;)